Open brief aan de heer Geert Wilders
(Leestijd: 4 minuten)
Frank Ottenhoff
12 March 2017

Geachte heer Wilders

U heeft grote zorgen over de ‘islamisering’ van Nederland en wil Nederland weer ‘teruggeven’ aan ‘het volk’. In uw aanpak hiervan brengt u het parlement, de rechters en de pers in diskrediet. U ondermijnt hiermee onze zorgvuldig opgebouwde rechtsstaat. Met het reduceren van diversiteit in onze samenleving tast u een fundament van onze democratie aan.

Het mag duidelijk zijn: wij staan lijnrecht tegenover elkaar. Dit geeft de neiging elkaar uit te sluiten, een neiging die ik nu ook in onze samenleving zie. Maar hebben we om te kunnen bouwen aan de toekomst van een mooi Nederland niet juist insluiting, diversiteit en goede gesprekken nodig? In een bijeenkomst met mevrouw Le Pen en mevrouw Perty riep u op patriottisme te versterken. Met deze brief wil ik u uitnodigen met elkaar in gesprek te gaan om samen te bezien of patriottisme en diversiteit elkaar uitsluiten of dat we deze kunnen combineren.

Maar mag ik u eerst bedanken omdat u veel mensen bewust heeft gemaakt van de problemen die kunnen ontstaan als we met mensen met een andere culturele achtergrond samenleven. Dit onderwerp is lange tijd onder de oppervlakte gelaten en onderschat. Dit moeten we serieus nemen.

Gemeenschappelijke grond maakt een goed gesprek vaak makkelijker. Mogelijk hebben u en ik iets gemeen. Diversiteit is met ons en in ons beiden. Met ons: u heeft een joods-Hongaarse vrouw en ik heb goede Hongaarse vrienden. In ons: we zijn allebei Indo. Laat ik wat toelichten met enkele persoonlijke verhalen.

Trots zijn op je eigen land verbindt en geeft een gemeenschap kracht. In mijn gesprekken met mijn Hongaarse vrienden werd ik me weer bewust van het belang van patriottisme. Hongarije probeert na jaren leven onder een totalitair regime haar ziel weer terug te vinden. Met mijn Hongaarse vrienden heb ik een documentaire over hun land gemaakt. Voor mij was het doel om in ons diverse Europa wat meer te laten zien van de achtergrond van de ander om zo vruchtbaar te kunnen samenleven. De contacten met mijn Hongaarse vrienden hebben mij verrijkt. In hoeverre heeft de joods-Hongaarse achtergrond van uw vrouw u verrijkt?

Een andere basis is wellicht de Indische afkomst die we allebei hebben. Nederland is een van de beste plekken ter wereld om te wonen heb ik ervaren. Toen ik in 1962 als Indo jongetje uit het Verre Oosten naar Nederland kwam was ik 8 jaar oud. Mijn ‘meester’ van de derde klas lagere school en mijn klasgenoten (vooral de boerenzonen) zorgden ervoor dat ik me welkom voelde in Nederland. Toen was ik me daar niet zo bewust van, maar nu ben ik ze daar heel dankbaar voor. Nederland werd zo mijn nieuwe thuis. Nederland heeft in 1956 de Hongaren enthousiast ontvangen en in de 60er jaren kwamen de Indo’s die goed zijn geïntegreerd. Heeft het u verarmd of verrijkt dat u Indo bent?

Diversiteit is eigen aan mensen en fundamenteel voor een democratie (aldus politiek filosofe Hannah Arendt). Open staan voor het andere en de ander heel praktisch ontvangen zie ik als kracht van Nederland. Daarom wil ik u graag uitnodigen voor een persoonlijk gesprek met de centrale vraag: kunnen we ons patriotisme combineren met de culturele diversiteit van onze samenleving? Als we dit samen op kunnen lossen geven we onze democratie een duurzame basis en is Nederland een land dat met haar eigenheid een stevige samenwerkingspartner kan zijn in de wereld.

Met vriendelijke groet,

Frank Ottenhoff

Contact: frank@frankottenhoff.com

1 Reactie

  1. Frank Ottenhoff

    Brief heb ik vandaag verstuurd. Antwoord: “Hartelijk bedankt voor uw interesse. Uw bericht is doorgestuurd naar Geert Wilders (G.Wilders@Tweedekamer.nl)”

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als filmer heb ik met Hongaarse vrienden een documentaire over de geschiedenis van Hongarije gemaakt. Om elkaar in Europa beter te begrijpen. Menselijk organiseren voor blijvend resultaat (Europees organiseren) is waar ik me op richt als organisatieadviseur. Daarnaast geef ik college aan de AOG School of Management in HRM, leiderschap en verandering.