stories
About organising, society and Central Europe
(articles, podcasts, videos)
Süd-Tirol: a strong melange of cultures
Frequently I visit the Dolomites for the Maratona dles Dolomites. On a rest day I explore the deeper layers of this region. With a lot of surprises. The Ladin language. The Germanization and Italianization of the region. And how a mix of cultures expresses itself in pride and strength. A beautiful example how to deal with diversity in a polarized world.
Hoe frame je …eh.. de mens?
Neoliberalisme willen we niet meer. Maar wat dan wel? Ik neem je in dit artikel mee langs een paar gangbare mensbeelden. En ik doe een suggestie voor de toekomst. Waarom? Omdat hoe je tegen mensen aankijkt bepaalt hoe je met jezelf en de ander omgaat. Het mensbeeld vormt organisaties en samenleving.
Ziel in business
De ziel doemde op in mijn workshops voor no nonsense bedrijven. Wat is hier aan de hand? Een vertaling van de filosofische blik op de ziel naar een business runnen voor de lange termijn.
Ethische dilemma’s beoordelen doe je zo
Hoe vel je nu een evenwichtig ethisch oordeel? In dit artikel geef ik je hiervoor handvatten. Je krijgt vier manieren van kijken en interpreteren van ethische dilemma’s voorgeschoteld. Deze vullen elkaar aan en kunnen jou en je team goed helpen om tot een evenwichtig oordeel te komen.
Kantelen doe je stap voor stap
Reflectie op twee mislukte implementaties laat het belang zien van het kweken van ’trust & accountability’ door middel van ontwikkelingsgericht leiderschap.
De onderstroom in de relatie Hongarije – West-Europa (deel 1 en 2)
De onderstroom in de relatie tussen Hongarije en West-Europa. Een interview dat ik met Dzsingisz Gabor had. Hij is oud-staatssecretaris en Hongaar van geboorte. Dit is een korte voorvertoning.
Inclusie vraagt niet alleen dialoog op de inhoud. Het vraagt gelijkwaardigheid in de relatie. En de onderstroom op tafel kunnen leggen. De westerse pers heeft vooral de rechtstaat en vrije pers in vizier, de inhoud. Dat is goed. Maar begrijpen we de achtergronden ook? Kennen we wat onder de oppervlakte speelt?
De onderstroom in de relatie Hongarije – West-Europa (voorvertoning)
De onderstroom in de relatie tussen Hongarije en West-Europa. Een interview dat ik met Dzsingisz Gabor had. Hij is oud-staatssecretaris en Hongaar van geboorte. Dit is een korte voorvertoning.
Inclusie vraagt niet alleen dialoog op de inhoud. Het vraagt gelijkwaardigheid in de relatie. En de onderstroom op tafel kunnen leggen. De westerse pers heeft vooral de rechtstaat en vrije pers in vizier, de inhoud. Dat is goed. Maar begrijpen we de achtergronden ook? Kennen we wat onder de oppervlakte speelt?
Russen cancelen: een goed idee?
Een van de kleinere drama’s achter de oorlog in Oekraïne: wij polariseren zelf. En zeggen de banden met de gewone Russen op. Banden tussen culturele instellingen en maar ook wetenschappers. Wordt het niet tijd Centraal en Oost Europa beter te begrijpen? En te beseffen wat de geschiedenis teweeg heeft gebracht terwijl wij rustig van onze welvaart aan het genieten waren? Ik geef je een hele korte inkijk in de beleving van de Rus in het jaar 1990 en de jaren erna.
De strijd om het wereldbeeld in Europa
Is de oorlog in Oekraïne vooral een geopolitieke strijd? Waarom verzetten Oekraïners zich tegen de invasie door Rusland? De oorlog in Oekraïne is een strijd om het wereldbeeld. De strijd tussen twee samenlevingsmodellen: de imperialistische autocratie versus de liberale democratie.
Hongarije na de val van de Muur (podcast)
Een gesprek met Dzsingisz Gabor en Casper Thomas over Hongarije na de val van de Muur. Dzsingisz Gabor geeft ons een blik op het huidige Hongarije dat afwijkt van wat de westerse media doorgaans geven. Casper Thomas heeft het boek ‘De Autoritaire Verleiding’ geschreven.
Inzetten van paradoxen bij Van Oord (video)
In gesprek met Koos van Oord (voormalig CEO) van het baggerbedrijf Van Oord en Rolinda van Zanten (Manager QHSE). Hoe zorgt het effectief hanteren van paradoxen voor het voorbestaan van de onderneming? Nieuwsgierig? Kijk naar deze video.
Polarisatie: komt dit nog wel goed?
Waar komt polarisatie in de samenleving vandaan? En wat is een mogelijke oplossing om in de superdiverse wereld samen te leven?
The troubled relationship Hungary – Western Europe in EU
Hungary is accused of a democratic breakdown and reducing the freedom of the press. But at the same time the facts are often distorted by Western media in order to put Hungary in the dock. Why? I strongly suspect that there’s something fundamental going on in the undercurrent of the relationship. And for a better understanding I will take you through history in this article.
De moeizame relatie in de EU tussen Hongarije en West-Europa anders verklaard
In Hongarije staan democratie en persvrijheid onder druk zeggen Westerse politici en pers. In dit verband worden in de pers de feiten nogal eens verdraaid. Is er iets anders aan de hand waarom we zo’n moeite hebben met Hongarije? En hoe komt dat dan?
A village located in five different countries
The WHY of the event ‘The Hungarian soul and the fall of the Wall’ November 1 ICOONtheater Amersfoort. About my Central European friends, their turbulent history and the undercurrent in nowadays politics. For a better understanding.
Kolonialisme en waarom ik als eerste boven wilde zijn
Het terugtrekken van columniste Seada Nourhussen uit Trouw zet mij aan tot onderzoek naar het racisme in mezelf. De bron ligt verscholen in het koloniale verleden van Nederland. Kan het goed verwerken daarvan iets opleveren?
György Ligeti, only the tone color
No rhythm, no melody, no pitch, only the tone color. Temperament and a great virtuosity. A short introduction to his live and music.
It’s efficient, but not right
About the importance of morality for the quality of services and the continuity of organizations. With hints & tips.
What you can do in post-truth times
We seem to live in a period of history with fake news and ‘alternative facts’. What’s the matter? What to think? How to act?
Christmas and co-creation
Christmas as an inspiration to co-create, that’s the basic theme of this short story. And a very short introduction to the philosophy of Hannah Arendt.
Geachte heer Geert Wilders
Met het reduceren van diversiteit tast u een fundament van onze democratie aan.
Wij staan zo lijnrecht tegenover elkaar. Dit geeft de neiging elkaar uit te sluiten. Met deze brief wil ik u juist uitnodigen met elkaar in gesprek te gaan om samen te bezien of patriottisme en diversiteit elkaar uitsluiten of dat we deze kunnen combineren.
Economy? It is the identity stupid!
How to interpret the victory of Trump? It might be seen as an attempt to restore the balance between the network society with open borders and the identity of a nation. What to do? Face the facts, try to understand and act ‘both/and’ instead of ‘either/or’.
Duw in de rug voor kind in Kenia
4230 Meter overwinnen in 138 km op één dag om een kind in Kenia een beter leven geven. Geef je me een duw in de rug om op 3 juli 7 cols over te komen?
People and systems: a love-hate relationship
A preface As an electrical engineer I specialized myself in system engineering and control. And as a psychologist my passion is human organizing for sustainable results. As a filmmaker I will organize a private premiere of my documentary ‘A Life in Hungary‘ which...
Does Europe learn from history?
History repeats? Every now and then I will blog about Central Europe and East Central Europe. This is because I made the documentary 'A Life in Hungary' about almost a century of Hungarian history. The documentary focusses on a woman who in a resilient way coped with...
Documentary ‘A Life in Hungary’
“A life in Hungary” is a documentary of a Hungarian woman who was born in the early twenties of the last century. She lived almost a century of Hungarian history. For more background information of the documentary please visit www.alifeinhungary.eu For those who saw...